Sajtótájékoztató
Sajtóközlemény - záró
2012.07.23.

Helyszín: Művelődési Ház, 4754 Géberjén, Dózsa Gy. út 5.

2012. július 27.

Sikerrel zárult a SZÉK projekt

Több mint négyszázan vettek részt Géberjénből és a mátészalkai kistérségből a Szatmári Épülő Közösségek (SZÉK) programjain az elmúlt másfél évben. A 2010 márciusában indult projekt során többek közt olyan foglalkozásokat tartottak, amelyek segítettek a munkakeresésben, valamint megismertették a helyi népi hagyományokat és a környezet védelmének módozatait is. A Szatmári Épülő Közösségek ingyenes programjainak megszervezését az Európai Unió támogatta.

Az elmúlt másfél évben összesen 12 szakkört, 8 kiscsoportos- és egyéni foglalkozást, valamint 5 tábort szerveztek a Szatmári Épülő Közösségek projekt keretében. A nonformális tanulási alkalmakon többek között állampolgári kompetenciákat, kommunikációs, konfliktuskezelési és önérvényesítő módszereket sajátítottak el a résztvevők. Ugyanakkor fejlesztették a kreatív képességeiket, megismerhették az egészséges életmód elemeit, a térség természeti értékeit, valamint népi hagyományait. Ezt szolgálták a kézműves (agyagozás, hímzés) és a néptánc foglalkozások és a táborok. A programokat felnőtteknek, valamint a közoktatásban tanulóknak szervezték. A résztvevők között voltak hátrányos helyzetűek (roma, GYED-en/GYES-en lévő, fogyatékkal élő, munkanélküliek stb.) is.

A projektet Géberjén Község Önkormányzata vezette, amely konzorciumi partnerként két helyi szervezetet, a „Jót s Jól” a Szatmári Kistérségben Egyesületet, valamint a GABRIEN Néptánc és Hagyományőrző Egyesületet vont be a munkába. Ugyanakkor a Debreceni Egyetem kötelékében működő tudományos egyesületek (KultúrÁsz Közhasznú Egyesület, Doktoranduszok Kiss Árpád Közhasznú Egyesülete) is részt vettek a megvalósításban.

A projekt eredményeképp elindult a kapcsolatépítés a térségben működő intézmények és iskolák, valamint az egyes települések és az ott élők között is.

„A kistelepülések számára fontos eredmény volt azon kívül, hogy a lakói részt vehettek az értékes foglalkozásokon, amelyek többlettudást biztosítanak nekik, amit az élet bármely területén felhasználhatnak. Ilyen a munkahely keresése, az általános iskolások esetén a szakmaválasztás, és az, hogy a tréningeken megtanulhatták, hogyan tudnak magabiztosabban fellépni, és az érdekeiket jobban érvényesíteni” – értékelte az elmúlt másfél év eredményeit Máténé Vincze Andrea, Géberjén polgármestere.

A Szatmári Épülő Közösségek (SZÉK) az Európai Unió TÁMOP - 3.2.3-09/2- 2010-0050. számú projektje keretében valósult meg. Az összköltségvetés több mint 60 millió forint volt, amelyet az Európai Unió az ESZA társfinanszírozásával biztosított.


2011. május 2. Hétfő, 13 óra
2011.05.31.

Helyszín: Művelődési Ház, 4754 Géberjén, Dózsa György u. 5.

60 millió forintos támogatást kapott az Európai Uniótól a mátészalkai kistérség

A munkanélküliség csökkentése és a fiatalok pályaválasztásának megkönnyítése a legfontosabb célja azoknak foglalkozásoknak, amelyek a mátészalkai kistérség lakói számára indulnak. A Szatmári Épülő Közösségek című, 18 hónapos projektet a géberjéni önkormányzat, illetve két helyi egyesület szervezi az Európai Unió támogatásával. Az ingyenes programok között szakkörök, kiscsoportos foglalkozások és táborok is lesznek. Mindezek megszervezésére 60 millió forintos támogatást nyert az önkormányzat az EU-tól.

A mátészalkai kistérséget 26 település alkotja, és egyike Magyarország leghátrányosabb helyzetű kistérségeinek. A KSH 2009-es adatai alapján a munkanélküliségi ráta több mint 23 százalékos volt, amely csaknem kétszerese az országos átlagnak. Így nagy szükség van az olyan fejlesztő foglalkozásokra, amelyek az itt élők munkához jutását megkönnyíthetik.

„Kiemelt cél, hogy olyan tudást adjunk a résztvevőknek, amely segítségével könnyebben találhatnak maguknak állást. Ehhez a szándékhoz kapcsolódnak azok a tréningek is, amelyeket kifejezetten a középiskolás korú fiataloknak szervezünk. Ezeken a pályaválasztásra készítjük fel őket, valamint a személyes érvényesülésük javításának módszereit is megtanulhatják. Ugyanakkor a foglalkozások során a helyi értékek és hagyományok megőrzését is szem előtt tartjuk, hiszen helyben szeretnénk boldogulási lehetőséget nyújtani a mátészalkai kistérségben élőknek.” – mondta Máté Krisztina projektasszisztens.

A nonformális tanulási alkalmak keretében többek között állampolgári kompetenciákat, kommunikációs, konfliktuskezelési és önérvényesítő módszereket sajátíthatnak el a résztvevők. Ugyanakkor fejleszthetik a kreatív képességeiket, megismerhetik az egészséges életmód elemeit, a térség természeti értékeit, valamint népi hagyományait. Ezt szolgálják a kézműves (agyagozás, hímzés) és a néptánc foglalkozások és a táborok. A különböző foglalkozásokra összesen több mint 200 ember jelentkezését várja a géberjéni önkormányzat a mátészalkai kistérségből. A felnőtt lakosok között lehetőséget biztosítanak a hátrányos helyzetűek (roma, GYED-en/GYES-en lévő, fogyatékkal élő, munkanélküli stb.) bekapcsolódására. A közoktatásban tanulók között ugyancsak lehetőség van a hátrányos helyzetű (roma és/vagy fogyatékkal élő) fiatalok részvételére.

A Szatmári Épülő Közösségek (SZÉK) az Európai Unió TÁMOP - 3.2.3-09/2- 2010-0050. számú projektje keretében valósul meg. Az összköltségvetés több mint 60 millió forint, amelyet az Európai Unió az ESZA társfinanszírozásával biztosít. A projektet Géberjén Község Önkormányzata vezeti, amely konzorciumi partnerként két helyi szervezetet, a „Jót s Jól” a Szatmári Kistérségben Egyesületet, valamint a GABRIEN Néptánc és Hagyományőrző Egyesületet vont be a munkába. Ugyanakkor a Debreceni Egyetem kötelékében működő tudományos egyesületek (KultúrÁsz Közhasznú Egyesület, Doktoranduszok Kiss Árpád Közhasznú Egyesülete) is részt vesznek a megvalósításban. A táborok már júliusban, a szakkörök és kiscsoportos foglalkozások pedig szeptemberben indulnak.


1

Belépés

Felhasználónév:
Jelszó:

TÁMOP adatok

ujmagyarorszag
A TÁMOP-3.2.3/09/2-2010-0050 sz. projekt
az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Kedvezményezettek:

Géberjén Község Önkormányzata,
4754 Géberjén, Móricz Zs. u. 30/A

"Jót s jól" a Szatmári Kistérségben Egyesület,
4754 Géberjén, József A. u. 4-6.

GABRIEN Néptánc és Hagyományőrző Egyesület,
4754 Géberjén, Dózsa Gy. Út 5.

szechenyiterv